#ELTPics

Često čujem negativne kritike o društvenim mrežama, poput besmislenog trošenja dragocjenog vremena, stvaranja ovisnosti ili pak gubljenja veze s realnim životom. No zapravo, društvene mreže mogu biti itekako korisne. Ovdje prvenstveno govorim o Twitteru, o kojem sam nedavno i pisala za Pogled kroz prozor.  Twitter je sjajna platforma za profesionalno usavršavanje i cjeloživotno učenje, ali i za pokretanje raznih hvalevrijednih inicjativa i aktivnosti.

Jedna od takvih je i #ELTPics , koju su na Flickru pokrenule tri profesorice engleskog jezika, Victoria /@VictoriaB52 iz Vijetnama, Carol/ @cgoodey iz Škotske i Vicky / @vickyloras  iz Švicarske. ELTPics je skraćenica od English Language Teaching Pictures, a autorice su ga pokrenule s namjerom da fotografije koje objave budu dostupne nastavnicima engleskog jezika diljem svijeta kako bi ih mogli koristiti bez povrede autorskog prava. Slike se objavljuju pod licencom Attribution Non-Commercial Creative Commons, što znači da se mogu slobodno koristiti u nekomercijalne svrhe, uz obvezu navođenja autorstva.  

Zahvaljujući snazi Twittera, u proteklih nekoliko tjedana čak 40 nastavnika/ca iz cijelog svijeta odlučilo je svoje  vlastite fotografije podijeltiti sa svijetom. Većina njih su profesori engleskog jezika, ali pridružili su se i oni koji predaju neke druge predmete. Do sada su objavljene 833 fotografije iz 50 zemalja.  Svaki tjedan objavljuje se nova tema, a svi kontributori mogu predložiti temu. Dosadašnje teme uključuju između ostalog ceste, životinje i ptice, a nekako najomiljenija nam je svima bila tema o hrani. Svi koji žele mogu twitati svoje fotografije s hashtagom #eltpics.

 

Advertisements

2 comments on “#ELTPics

 1. Arjana,

  vaša ideja “Pozdravi iz sveta” je fantasticna. Čestitam!
  Iako sam početnik u viki radionici biće mi zadovoljstvo da vam se pridružim sa svojim učenicima. Zato za sledeće glasanje računajte da će vas/nas biti još više jer nameravam da vam se pridružim u viki radionici.
  Dakle, nadam se, uskoro stižu i pozdravi iz Srbije.
  Srdačan pozdrav,
  Aleksandra Danilović

 2. Draga Aleksandra,
  kao što sam Vam već odgovorila na prethodnom postu, zaista se veselim Vašim posterima. S obzirom da ste početnik na wikiju, ako imate bilo kakvih pitanja, ja ću Vam rado pomoći. Srećom, wikispaces je uistinu “user-friendly” pa se lako jednostavno mogu savladati eventualne poteškoće i problemi.
  Pozdrav
  arjana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s