Optimističan pogled u budućnost

Ono po čemu ću pamtiti 2011. g. svakako su ona 23 predavanja koja sam održala ili moderirala sama ili zajedno sa svojim kolegicama i kolegama, a o kojima sam pisala na svom drugom, engleskom blogu kao i nagrada za Moju maturu.

Ali 2011.g pamtit ću također i po nevjerojatnoj, gotovo nestvarnoj odbijenici koju nam je naše Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa poslalo kao obrazloženje zašto naš projekt Moja matura 3.0 nije dobio njihovu financijsku potporu.

Citiram:

OBRAZLOŽENJE

Recenzent 1:
Projekt ne odgovara propozicijama natječaja. U programu rada udruge razvidno je da podržava inovativnost mladih kroz izradu projekata korištenjem e-tehnologije što je vrlo vrijedno. No, nedostaje društvena dionica kroz koju bi se mladi upoznavali i upozoravali na opasnosti interneta. Što se ovog konkretnog projekta tiče mislimo da je dobar i potreban ali da bi se to pitanje pripreme mladih za pristup državnoj maturi trebao ugovoriti s MZOŠ-om kako iz dobrih namjera ne bi došlo do još veće konfuzije među mladima.

Recenzent 2:
Inovativan projekt, odgovara stvarnim potrebama korisnika.

Recenzent 3:
Izuzetno zanimljiv projekt kojega svakako treba podržati. Problem je što udruga nije osigurala nikakve druge izvore financiranja, a nejasno je i kako je udruga do sada uspjela dvije godine zaredom realizirati projekt bez financijskih sredstava. No, obzirom da je udruga osnovana tek prošle godine, a imajući u vidu potrebe maturanata i mogućnosti koje im ovaj projekt nudi – svakako ih treba podržati i financirati.

Ne znam i ne zanima me tko su bili recenzenti, ali ovakve izjave težak su udarac profesorima volonterima, koji svoje slobodno vrijeme i bezgranični entuzijazam ulažu u odgoj i obrazovanje mladih. Ipak mislim da je budućnost optimistična i da dolazi vrijeme kad će se rad cijeniti. Baš kao što kažu kažu  novinari eHrvatske:

Danas se u svijetu za razvoj sustava namijenjenih e-učenju izdvajaju stotine milijuna dolara. Javni sektor i kompanije trude se pronaći način kako unaprijediti procese učenja na internetu. Profesori okupljeni oko Moje mature su ga pronašli. On se očito ne nalazi u specifičnom tehnološkom rješenju nego u ljudima koji vole svoj posao.

 

Advertisements

One comment on “Optimističan pogled u budućnost

 1. Draga Arjana,
  Hvala što ste podijelili ove recenzije s nama. Zanimalo me kojim “biranim” riječima su mogli podržati / ne podržati sjajan , ali besplatan projekt Moja matura. Nevjerojatni su:
  “…ali da bi se to pitanje pripreme mladih za pristup državnoj maturi trebao ugovoriti s MZOŠ-om kako iz dobrih namjera ne bi došlo do još veće konfuzije među mladima…”

  Još bih mogla komentirati, ali stvarno je suvišno – oni kao da nemaju dodir s profesorima – entuzijastima, izgleda da su u kontaktu upravo s ovim drugim, koji jedva čekaju da završi sat i na čije sate studenti ne trče. Vaš rad je cijenjen i od strane učenika i istinskih profesora, koji vole educirati mlade, prenoseći im svoje znanje.

  Pozdrav

  Kalina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s