Ugroženi jezici

Google je u suradnji sa Savezom za jezičnu raznolikost  pokrenuo novi projekt čiji je cilj očuvanje više od 3000 ugroženih svjetskih jezika.

Misija projekta Ugroženi jezici – Endangered lanugages  je ubrzati, pojačati i ispravno usmjeriti napore koje provode razne organizacije, zajednice ili pojedinci u svrhu dokumentiranja, zaštite i revitalizacije jezika koji su na rubu odumiranja.

Sa svakim jezikom koji nestane gubi se i ogromno kulturno nasljeđe, tradicija, stečeno znanje, humor, ljubav i svjedočanstvo stoljeća življenja,  kažu u Savezu. U današnje doba jezici nestaju alarmantnom brzinom. Smatraju da će upotreba najnovijih tehnologija pomoći u očuvanju jezičnih baština. 

Znanstvenici s nekoliko američkih sveučilišta napravili su katalog ugroženih jezika, koji je otvoren svima koji žele pridonijeti očuvanju jezika sa svojim video i audio zapisima, rukopisima, savjetima… Trenutno u katalogu ima  3054 ugrožena jezika svrstanih u 4 kategorije:

  • rizičan
  • ugrožen
  • jako ugrožen
  • životnost nepoznata.

Među njima su čak i tri jezika s ovih naših prostora: dva u Istri: istriotski  (eng. Istriot) i istro-romanski (eng. Istro-Romanian) koji su jako ugroženi, te  gradišćanski hrvatski (eng. Burgenland Croatian) koji je ugrožen. Hrvatski obiteljski leksikon doduše kaže da su istriotski i istrromanski jedan te isti jezik:

istroromanski (istriotski) jezik, naziv za arhaične autohtone lokalne romanske govore u JZ Istri (Rovinj, Vodnjan, Bale, Šišan, Fažana, Galižana) nastale iz jezika rim. istarskih naseljenika; danas pod snažnim utjecajem mletačkoga dijalekta tal. jezika; idiom pred izumiranjem.”

 Ukoliko smatrate da još nekom jeziku na ovim područjima prijeti nestajanje, možete ispuniti obrazac i predložiti upis tog jezika u katalog. U svakom slučaju, hvale vrijedan projekt.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s