19 hrabrih ideja Willa Richardsona

Will Richardson održao je nadahnuti (kao i uvijek) govor na ISTE konferenciji (ISTE je američka organizacija za tehnologiju u obrazovanju) u sklopu dijela konferencije pod nazivom Ignite, što je jedna od varijanti Pecha Kuche ili TeachMeeta (iako TeachMeet nema ograničenja u slajdovima, već samo u vremenu).

Will je govorio o 19 hrabrih ideja za promjenu: (19 Bold (Not Old) Ideas For Change) koje bi nastavnici trebali primijeniti u svojoj učionici kako bi zaista i uveli promjene o kojima neprestano svi pričaju.

Sve ove ideje vrijede i za naše okruženje. Čak štoviše, ako se nećemo usuditi da ih primijenimo, ostat ćemo daleko iza svih, a već smo ionako daleko. Na naše mjerodavne institucije se ionako ne možemo oslanjati da će čuti naš glas niti vapaj i da će se nešto promijeniti. Zato nam ne preostaje drugo nego da “hrabro kročimo tamo gdje još nijedan čovjek nastavnik kročio nije”.

Prevela sam neke od Willovih hrabrih ideja koje su prikladne za naš kontekst. Na žalost, neke je nemoguće primijeniti. Npr.  Will želi da “odbacimo testove otvorenih knjiga i otvorenih telefona” – a mi nismo još ni uveli testove otvorenih knjiga, a kamoli telefona, pa kako da ih onda odbacimo. (Ono što Will predlaže je uvođenje testova otvorenih mreža – dakle učenicima dati da istražuju, analiziraju, sintetiziraju i vrednuju informaciju koju pronađu, a ne da štrebaju nepotrebne činjenice.)

 • Ne troši novac na udžbenike! Stvorite svoje vlastite udžbenike na wikiju ili blogu.
 • Googlaj se!
 • Prestani govoriti učenicima da rade svoje! Nek rade  tuđe i nek rade s drugima!
 • Prvo uči, a tek onda poučavaj!
 • Nemoj ići na stručna usavršavanja gdje ti govore kako se poučava, idi na usavršavanja na kojima ćeš podijeliti iskustva o tome kako ti poučavaš. (ponosna sam zbog ovoga, jer je TeachMeet upravo to što Will govori i  u što ja i svi moji TeachMeet kolege i kolegice duboko vjerujemo)
 • Dijeli!
 • Postavljaj pitanja na koja NE ZNAŠ odgovore, ne samo ona na koja znaš odgovore! (ja bih dodala: usudi se priznati da ne znaš!)
 • Kaži sam sebi: Želim da me stranci pronađu na internetu! (oni nisu potencijalna opasnost, od njih ćemo učiti i razvijati se osobno i profesionalno)
 • Uči, oduči i ponovno nauči!
 • Prestani googlati u potrazi za informacijom. Koristi društvene mreže i traži informacije od kolega.
 • Budi subverzivan, poremeti sistem i  reci Ne!
 • Viči! Nek te čuju svi!

Ili pogledajte cijeli govor.

<p><a href=”http://vimeo.com/45152953″>iste-presentation</a&gt; from <a href=”http://vimeo.com/user283818″>Will Richardson</a> on <a href=”http://vimeo.com”>Vimeo</a&gt;.</p>

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s