Moj Comenius i moj eTwinning

Diljem Europe se od 02. do 17.05. obilježavaju tjedni Comeniusa i eTwinninga. Kod nas je za provođenje ovih programa zadužena Agencija za mobilnost i programe EU ili skraćeno AMPEU – odnosno njeni nadasve ljubazni, pametni i simpatični djelatnici koji svima nama, gotovo 24/7 stoje na raspolaganju. Osim toga, AMPEU je, usuđujem se reći, jedino državno tijelo koje organizira stručna usavršavanja za nastavnike koja su primjerena za 21. stoljeće –  to su praktične radionice na kojima nastavnici odmah mogu isprobati ono što će kasnije raditi sa svojim učenicima.

Moja priča s Comeniusom počela je u listopadu 2010.  na radionici u organizaciji AMPEU-a o tome kako napisati dobru prijavu za Comenius programe.

I zaista sam tamo naučila kako to dobro napraviti, jer je moja prijava za stručno usavršavanje bila prihvaćena već na prvom roku u siječnju 2011. I tako sam 2 tjedna u srpnju 2011. provela u Corku u Irskoj gdje sam sudjelovala na seminaru o podučavanju engleskog jezika, upoznala kolege iz raznih europskih zemalja, naučila mnogo o Irskoj pa čak i kako se radi dobar maslac. Drago mi je da sam i neke kolege u svojoj školi potaknula da se jave na Comenius pa je tako Mirjana provela dva tjedna u Francuskoj, a Katarina se upravo sprema na dva tjedna u Englesku. Ja sad nemam pravo aplicirati tri pune godine! Ali srećom, to ističe ove godine pa ću za slijedeći siječanjski rok opet predati svoju prijavu i otići se stručno usavršavati u … hmmm Island? Cipar možda? Ili Maltu… tamo još nisam bila, a ako bude u ponudi neki super seminar o novim tehnologijama, zašto ne?

Cork buttter

Te 2011.g. prihvaćena je i naša školska prijava za multilateralno partnerstvo. Već je opće poznato da smo ušli u taj projekt zahvaljujući jednom učeniku iz Turske koji me našao na Facebooku i molio da se javim njegovom profesoru kako bi naša škola sudjelovala u tom projektu – zato jer je on čuo da su djevojke iz Hrvatske tako lijepe! To zaista nisam mogla odbiti! I tako smo ušli u projekt “Imaging Europe”, prijavili ga i dobili 22.000 eura (tj.80% od tog iznosa, a ostatak slijedi po završetku). A upravo sad smo već na završetku! U nedjelju Mirjana i ja krećemo u Španjolsku zajedno s tri učenika gdje  ćemo sudjelovati na dodjeli Oscara za najbolji video uradak u 8 kategorija koje su učenici iz osam zemalja sudionica izrađivali tokom protekle dvije godine. Toaleta za crveni tepih već je spremna i bit će to lijepi završetak jednog projekta u okviru kojeg smo poslali 26 učenika i profesora na razmjene u Grčku, Rumunjsku, Tursku, Belgiju i Španjolsku, dok smo u Zagrebu ugostili njih 51.

imaging
Ove godine predali smo novu prijavu za Comenius školska partnerstva. Nadamo se da će biti odobrena, jer se zaista  radi o odličnom projektu koji je uz to i odlično napisan.

A eTwinning? eTwinning je posebna priča, meni posebno draga. Na tu sam se platformu koja danas okuplja 200,000 nastavnika, prijavila 2010.g. eTwinning za mene znači mogućnost lakog, brzog i jednostavnog nalaženja partnera za učeničke projekte u sigurnom okruženju, ali i brojne mogućnosti za stručno usavršavanje, što uživo što online. Sudjelovala sam u nekoliko mrežnih edukacija, a posebno sam ponosna na onu koju sam i sama nedavno vodila o pedagoškim vrijednostima eTwinning projekata i koja je dobila brojne pohvale sudionika. Zahvaljujući eTwinningu, a posebno našoj dragoj NSS Dunji Babić, 2012. sudjelovala sam na godišnjoj eTwinning konferenciji u Berlinu, gdje sam održala i kratku prezentaciju o projektu Studentsmeet, te 2013. na godišnjoj konferenciji u Lisabonu, gdje sam zajedno s Bartom, na čiji sam nagovor zapravo i ušla u eTwinning, održala dvije radionice o web 2.0 alatima, vještinama 21. stoljeća i pedagogiji.

explore

Naročito mi je drago što sam na nacionalnoj  eTwinning konferenciji u Zagrebu održala predavanje o Vještinama 21. stoljeća, a još više što sam imala mogućnost prenijeti svoja znanja o web 2.0 alatima svojim kolegama i kolegicama na seminaru o novim tehnologijama u eTwinning projektima.
IMG_3751Eto zato volim eTwinning i Comenius. A ako vi još niste postali etwinner, onda će vas sigurno ovaj odličan Prezi “Od registracije do konferencije” naše sjajne profesorice Dubravke Granulić potaknuti da to odmah i učinite.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s