Tabletomanija

Za izračunati u koliko se škola u Hrvatskoj koriste tableti u nastavi danas trebaju prsti čak tri ruke. Prije godinu dana bili su dovoljni prsti jedne ruke, znači – napredujemo. Ide to polako, ali ipak ide.  Mislim da među nastavnicima iz dana u dan jača svijest o tome  da je neminovno učenike podučavati novim vještinama na nove, dosad neistražene načine. Nekako mi se međutim baš ne čini da toga postaju svjesni u nekim našim mjerodavnim institucijama, upravo onima koje bi svima nama trebale pružiti najveću podršku.

Zato je na nama koji smo imali tu “sreću” dobiti mogućnost za implementaciju tableta u nastavi da pokažemo i dokažemo koji su benefiti i kakve sve potenijcale ove nove tehnologije mogu imati u nastavi. I pri tome nije bitno radi li se o Galaxy, iPadu ili nekom trećem tabletu. Bitno je da uvidimo načine na koje njihova upotreba u nastavi može unaprijediti učenje i poučavanje.

Mislim da bi idealno bilo kad bi svaka škola imala učionice opremljene tabletima raznih proizvođača:  jednu učionicu opremljenu iPadima, drugu Samsungom, u trećoj da bude Windows Surface, u četvrtoj Intel, a u petoj neki drugi tableti. Jer nije bit u tome koju tehnologiju imamo (glavno da je imamo), već je bit u tome da je iskoristimo za postizanje obrazovnih ishoda.

I za one koji još uvijek misle da su tableti samo prolazna moda, mislim da se grdno varaju. Prevelike su prednosti ovih malih uređaja za nastavu i duboko vjerujem da će jednog dana sasvim zamijeniti desktop računala. Još samo kad bi to isto vjerovali i u MZOŠ-u i AZOO-u. Postali bismo lideri u obrazovanju 21. stoljeća.

tablets

Advertisements

2 comments on “Tabletomanija

 1. Draga Arjana, pitam se kad će doći svjetlija budućnost hrvatskog obrazovanja. Čak i ako se Hrvatska dokopa tehnologije i infrastrukture kroz EU projekte, ostaju nam planovi i programi ukorijenjeni u sredinu 20.st. Do tada …
  Moram ti samo dodati svoje mišljenje u vezi desktop računala. Statistike govore o velikom porastu broja mobilnih uređaja, ali s današnjom funkcionalnošću mislim da ne mogu u potpunosti zamijeniti desktop računala u obrazovanju. I to u područjima kao što su programiranje, dizajniranje, proračuni,… Treba voditi računa o specifičnostima programa i škola.
  Ali i u tim slučajevima mobilni uređaji imaju svoje mjesto. 🙂

  • Draga Sonja,
   znam, znam, priznam, priznam, u pravu si. Neka svaka škola uz onih 5 učionica s tabletima ima i jednu s desktop računalima 🙂
   A što se tiče planova i programa, apsolutno se slažem s tobom. I sve dok na početku svake školske godine budemo morali predavati planove s upisanim nastavnim jedinicima za svaki svaki sat do kraja školske godine i sve dok budemo morali pisati onaj suludi vremenik kontrolnih zadaća, dotle ćemo biti u 19. stoljeću, na žalost.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s