Četiri godine Twitterove družine

like_logosNa mnogim portalima se ovih dana naveliko piše o trendovima i o tome koliko je (ne)zahvalno prognozirati što bi moglo biti in, a što out. Ipak, svi se slažu da su društveni mediji i dalje u uzlaznom trendu.  Nikad nisu zapravo ni prestali biti “in”. I ovaj blog je nastao upravo zbog društvenih medija -prije točno četiri godine!

Nakon što je u prosincu 2009. časopis BUG objavio listu najvećih neuspjeha tekuće godine na koju su uvrstili Twitter, ja sami im napisala pismo jer  sam već tada duboko vjerovala u moć društvenih medija. Moje pismo su (bez odgovora) objavili u siječanjskom broju pod nazivom Twitterova družina – i tako je nastao ovaj blog.

Što se promijenilo u ove 4 godine kad je riječ o društvenim medijima? Puno toga! Društveni mediji  postali su sveprisutni u svakodnevnom životu i koriste se u gotovo svim segmentima društva, kako za zabavu tako i za posao. I naravno, u obrazovanju pri čemu nastavnici koriste društvene medije za rad s učenicima na nastavi i van nje, kao oblik hibridne nastave ili kao oblik suradnje s učenicima i nastavnicima iz drugih škola i zemalja, ali također i  za kontinuirano stručno usavršavanje.

Već je prošle godine broj nastavnika koji se stručno usavršavaju na društvenim mrežma bio znatno veći nego prethodne godine, a vjerujem da će taj broj rasti i u 2014. i  da će sve više nastavnika otkriti mogućnosti koje društveni mediji pružaju za cjeloživotno učenje. Poznavanje engleskog jezika kao dominantnog jezika na društvenim mrežama više ne predstavlja tako veliku prepreku za povezivanje s kolegama, jer mnogi su uvidjeli da nije potrebno savršeno znanje jezika da bi se uspostavila i uspješno odvijala komunikacija s kolegama. Vjerujem da će broj nastavnika – korisnika društvenih mreža i dalje rasti i da će početi graditi svoje PLN-ove – pa je možda i vrijeme da nađemo odgovarajući prijevod za Personal Learning Network – osobna mreža za učenje?

A za one koji će tek kročiti u svijet društvenih medija dvije šaljive infografike:

social media

social-media-sites-explained-cats

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s