Quizizz

Nakon desetomjesečne stanke tijekom boravka u SAD-u na Hubert H. Humphrey studijskoj godini  o čemu sam pisala na svom engleskom blogu Traveloteacher, eto me opet na hrvatskom s novim alatima i novim znanjima.

Alati za sumativnu i formativnu provjeru znanja oduvijek su me privlačili, a srećom ih nikad nije nedostajalo pa se stalno pojavljuju neki novi, manje ili više uspješni. Quizizz je jedan od novih alata koji bi uspješno mogao konkurirati ili se pak nadopunjavati s dobro nam znanim, dragim i korisnim kvizom Kahoot o kojem sam pisala prije nešto više od godinu dana.

Na prvi pogled Quizizz je sličan Kahootu. Učenici se prijavljuju pomoću pin broja ili koda (Game Code kako ga ovdje zovu)  koji upisuju na stranici join.quizizz.com. Nakon toga upisuju svoje ime, ulaze u igru i automatski dobivaju svoj avatar.

Quizizz pin Quizizz name Quizizz avatar

Nastavnik započinje kviz klikom na Play. E krani nastavnika i učenika se razlikuju – kod nastavnika se najprije pojavi uputa učenicima da počnu odgovarati na pitanja koja stoji na ekranu sve dok ne počnu pristizati prvi odgovori. Nakon toga nastavnik prati tko odgovara, jesu li odgovori točni i na kojem se pitanju koji učenik nalazi. Dakle, pitanja se ne prikazuju na nastavnikovom računalu.

Quizizz players Quizizz teacher screen beginning Quizizz correct answers

Za to se vrijeme na učenikovom uređaju (smart phone, tablet, desktop kompjuter) izmjenjuju  pitanja. Za razliku od Kahoota, učenik vidi svako pitanje na svom uređaju, odabire odgovor, a također vidi i broj bodova za brzinu i točnost. Učenici se mogu uključiti u kviz čak i nakon početka.

Qizizz question

Upravo ta mogućnost prikazivanja pitanja na učenikovom ekranu omogućuje nam da ukoliko odaberemo opciju pomiješanih pitanja, redoslijed pitanja bude drugačiji za svakog učenika, čime smo izbjegli da jedni od drugih prepisuju. Naravno, klikom na gumbić OFF kod redoslijeda pitanja svi učenici odgovaraju istim redoslijedom.

Quizizz settings

Na istom meniju možemo odabrati vidljivost rang liste na učenikovom ekranu, prikazivanje točnih odgovora na kraju kviza, podesiti vrijeme tako da učenici dobivaju više bodova za brzinu u odgovaranju (npr. ako je OFF onda dobivaju 1000 bodova za točan i 0 bodova za netočan odgovor, a ako je ON, dobivaju 600 bodova za točan odgovor + 400 bodova za brzinu) te nakon svakog pitanja prikazati meme – sliku s porukom za točan ili netočan odgovor.

IMG_5778 IMG_5771

No i bez ovih slika učenik  na svom ekranu dobije odgovor da je odgovor točan ili netočan pa su te slike zapravo nepotrebne i vrlo vjerojatno će učenicima dosaditi nakon nekog vremena. Meni bi npr. bilo zanimljivije da učenici sami izrađuju takve slike s porukom –  “memes” pomoću nekih od poznatih alata za izradu memea i onda ih dodaju u kviz koji sami naprave.  Autorima Quizizza sam postavila pitanje o mogućnosti dodavanja vlastitih memea , no to trenutno nije moguće, ali u planu je već za srpanj ili kolovoz.

Učenik može također sam odlučiti hoće li prikazati pitanje ili ne (Hide/Show question). To može biti korisno ako se popratni tekst upotrebljava kao pomoć pri odgovaranju (hint).

Kviz je gotov onda kad svi učenici odgovore na pitanja, ali nastavnik ima također mogućnost da završi kviz klikom na End Game. Na kraju kviza učenik vidi sva pitanja i sve svoje odgovore, i točne i netočne.

IMG_5782

Nastavniku su dostupne različite vrste detaljnih analiza  – po pitanjima i po učenicima, a može odabrati spremanje rezultata u Excel tablici.

 

Quizizz teacher view results

Quizizz score2

Naravno, rang lista je također vidljiva na učenikovom ekranu nakon svakog pitanja.Izrada kviza je vrlo jednostavna, a kviz se naknadno može i mijenjati, ispravljati i dodavati. Zgodno je, iako ne naročito bitno, što se pitanja i odgovori mogu pisati u nekoliko različitih boja. Za sad je moguće upotrijebiti samo slike, ne i video. Vrijeme za odgovor je od 5 sekundi do 5 minuta pa se kviz može upotrijebiti i npr. za provjeru razumijevanja čitanja. Broj pitanja je neograničen, a broj odgovora je kao i kod većine pitanja s višestrukim odgovorom ograničen na 4.

Quizizz questionsKviz može biti javan ili privatan, a postoji i baza kvizova koja će se s vremenom povećavati.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s