Gmail +1 = email za učenike u tren oka

Gmail-logo Za većinu alata koje koristimo moji učenici i ja potrebna je registracija, a za registraciju je naravno potrebna email adresa. Tražeći način kako da jednostavno i brzo izgeneriram email adrese za svoje učenike i time smanjim potrebu da se oni sami registriraju za svaki novi alat koji koristimo naišla sam na koristan  trik: Gmail +1 Hack. Da, hakiranje, ali ne u onom lošem smislu. Radi se o tome da nam Gmail omogućuje stvaranje bezbrojnih adresa koristeći samo jedan Gmail račun. To se jednostavno napravi tako da se prije znaka @ doda + iza kojeg slijedi bilo koja riječ ili broj. Tako se možemo registrirati na nekoj stranici kao različiti korisnici koristeći  jednu jedinu Gmail adresu na koju ćemo onda dobiti mail za verifikaciju svih registriranih adresa kao i sve ostale obavijesti ako ih bude bilo.

Tako sam za potrebe suradničkog rada u školskom eTwinning i Erasmus +  projektu na mom Gmail računu (engtea9@gmail.com) kreirala četiri adrese za četiri grupe učenika  koje sam onda upotrijebila za registraciju za alat Tackk za četiri različita “korisnika”: engtea9+Team1@gmail.com, engtea9+Team2@gmail.com itd. Za svakog od “korisnika” Tackk  je poslao mail na moju adresu za verifikaciju svake od tih + email adresa.

Osim kombinacije riječi i brojeva, moguće je koristiti samo brojeve, npr. onoliko brojeva koliko imate učenika: vašeime.prezime+1@gmail.com. Moguće je  koristiti više brojeva odjednom: vašeime.prezime+123456789@gmail.com ili jednostavno upotrijebite imena učenika: vašeime.prezime+mislav@gmail.com, vašeime.prezime+dominik@gmail.com itd. Naravno, učenicima nećete dati svoju lozinku za taj račun, niti im je ona potrebna.

Većina web servisa, stranica i alata ne obraća pozornost na ono što se nalazi iza znaka + iako to nije uvijek slučaj pa ćete možda naići na alate koji će ovaj trik prepoznati. Ipak, za većinu alata ovo će dobro poslužiti.

3 comments on “Gmail +1 = email za učenike u tren oka

  1. Pingback: Gmail +1 = email za učenike u tren oka | ИЗВОРЧЕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s