Zašto Twitterova družina?

Zagreb, prosinac 2009.

Poštovani uredniče časopisa Bug,

Profesorica sam IX. gimnazije iz Zagreba. Moj wiki projekt Greetings From The World je upravo nominiran za prestižnu nagradu Edublog Awards u kategoriji Best Educational Wiki 2009 kao jedan od  39 najboljih wikija u ovoj godini na Internetu. Ujedno Vas pozivam da do srijede 16. 12. do 15. sati date svoj glas ovom projektu.

Već i sama nominacija za ovu nagradu na svjetskom nivou puno znači, a do ovog velikog uspjeha moji učenici i ja došli smo samo zahvaljujući Twitteru. Stoga se nikako ne mogu složiti s Vašim stavom da je Twitter promašaj godine.

Twitter i Facebook su dvije sasvim različite stvari. Facebook je mreža u kojoj se nalaze moji prijatelji koje zaista i poznajem iz stvarnog života, dok je na

Twitteru moj krug poznanika “sužen” na četiristotinjak  profesora različith pedmeta iz svih dijelova svijeta, sve samih entuzijasta koji se ne libe svoje odouševljenje web 2.0 tehnologijama prenijeti svojim jednako tako zaluđenim kolegama – “followerima”. To je moj neprocjenjiv PLN (Personal Learning Network).

Da nije njih, ja nikad ne bih svoje učenike naučila kakve fantastične postere mogu napraviti s eduglogsterom i ugraditi ih u wikispaces. Moj razred nikad ne bi imao svoj Ning i nikad ne bi napisali 109 blog postova na engleskom i bar tri put toliko konstruktivnih komentara u dva i pol mjeseca. Twitter nas je spojio s učenicima iz škole iz Lovelanda u Coloradu. Twitter nam je pokazao kako upotrijebiti Wallwisher za upoznavanje s njihovim školskim sustavom, a Voicethread da ih učimo hrvatski. Twitter nas je potaknuo da organiziramo virtualnu proslavu Thanksgivinga pomoću Adobe Connect Pro Meetinga i CARNeta, a slijedeći petak organizirat ćemo i virtualni Božićni party.  

Budući da sam ja obična profesorica engleskog i njemačkog jezika, a ne informatički geek, upravo Twitter je pomogao i meni i mojim učenicima da primijenimo najnovije tehnologije u našem svakodnevnom radu. Na Twitteru sam od 1. travnja i to je za mene najuspješniji informatički događaj godine. Radi se samo o tome da trebate slijediti prave ljude!Srdačan pozdrav

Arjana Blažić, prof.

UPDATE:

Siječanj 2010.

Bug je objavio pismo pod nazivom Twitterova  družina. Tako je nastao ovaj blog!

PS. Edublog Award smo dobili!